Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Παρά τη βούληση, τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό, μέχρι σήμερα, να επανενώσουμε την πατρίδα μας.





Η πλευρά μας έκανε, διαχρονικά, πολλές υποχωρήσεις ελπίζοντας σ΄ ένα αξιοπρεπή συμβιβασμό που θα οδηγούσε σε επανένωση της πατρίδας μας. Την ευθύνη γι΄ αυτό φέρει αποκλειστικά η Τουρκία η οποία ακολουθεί μια αδιάλλακτη πολιτική και προβάλλει απαράδεκτες και ακραίες απαιτήσεις. Αυτή είναι η αλήθεια και καμιά εκλογική σκοπι-μότητα, δεν επιτρέπεται να προσφέρει άλλοθι στην Τουρκία. Χωρίς, την επίδειξη ανάλογης διαλλακτικής και συναινετικής στάσης και από μέρους της Άγκυρας αλλά και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση, εκτός βέβαια κι΄ αν είμαστε διατεθειμένοι να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας που οδηγούν στη διχοτόμηση της πατρίδας μας και στη μετατροπή της Κύπρου σε Τουρκικό προτεκτοράτο.

Θέλω, ακόμη, να υπενθυμίσω ότι οι εκλογές θα τελειώσουν στις 24 Φεβρουαρίου. Η κατοχή και η διαίρεση της Κύπρου θα είναι ακόμη εκεί, στις 25 Φεβρουαρίου. Η παράθεση επιχειρημάτων και προτάσεων, η έκφραση διαφωνιών με κανένα τρόπο, πρέπει να οδηγήσουν σε διάσπαση την ενότητα στο επίπεδο του λαού. Ωφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε την ενότητα και την αξιοπιστία των θέσεων μας ως κόρην οφθαλμού.

Πριν από 3 ½ χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολα και τραγικά διλήμματα. Παρά τις ειλικρινείς μας προσπάθειες και τις συναινετικές προτάσεις που καταθέσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση. Ούτε οι εμπνευστές του Σχεδίου Ανάν αλλά ούτε και η Τουρκία επέδειξαν την αναγκαία καλή θέληση για να διασφαλιστούν και οι ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ως αποτέλεσμα τούτου, το αποτέλεσμα της επιδιαιτησίας που τέθηκε σε Δημοψήφισμα, απορρίφθηκε από τους Ελληνοκυπρίους με συντριπτική πλειοψηφία. Παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς σώσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία, το Κράτος μας. Αποτρέψαμε τη μετατροπή της Κύπρου σε Τουρκικό προτεκτοράτο. Με υπομονή, σκληρή δουλειά και αποτελεσματική στρατηγική, ανατρέψαμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και αποτρέψαμε την τιμωρητική προσέγγιση των εμπνευστών του Σχεδίου Ανάν.

Πήραμε πρωτοβουλίες, καταθέσαμε προτάσεις, εφαρμόσαμε μέτρα συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση απ΄ ότι είμασταν το 2004, για να πετύχουμε τη λύση που μας αξίζει. Τη λύση που πραγματικά θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και μόνο των Κυπρίων. Με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υιοθέτηση του Ευρώ, δημιουργήσαμε καλύτερες προϋποθέσεις για να πετύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στα πλαίσια της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν παρεκκλίνουμε από το πλαίσιο λύσης που συμφωνήθηκε. Θέλουμε όμως και είναι υποχρέωση μας έναντι του λαού, το όποιο σχέδιο λύσης, να το κρίνουμε από το περιεχόμενο του και όχι από το όνομα του.

Με δικές μας πρωτοβουλίες πετύχαμε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και τον καθορισμό, για το 2009, ενός νέου ραντεβού αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πορείας της Τουρκίας. Αυτά τα δύο γεγονότα προσφέρουν τη διαδικασία αλλά και το κίνητρο σε όσους ειλικρινά ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού. Είναι αυτά τα νέα δεδομένα που με διεκδικητική πολιτική πετύχαμε, που έχουν δημιουργήσει το διεθνές ενδιαφέρον και κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, που όλοι διαπιστώνουν. Όλοι μιλούν για εξελίξεις που θα λάβουν χώρα μετά τις Προεδρικές εκλογές. Αυτό το γεγονός καθιστά ακόμη πιο σημαντικές τις Προεδρικές εκλογές. Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί η κατεύθυνση αλλά και το περιεχόμενο των εξελίξεων.

Η εμμονή της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, αλλά και η πρόσφατη παρέμβαση εμπνευστών του Σχεδίου Ανάν για λύση σ΄ αυτή τη βάση, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις τους. Από τον Κυπριακό λαό, από την ψήφο του, θα εξαρτηθεί το περιεχόμενο των εξελίξεων και της λύσης.

Θέλω καθαρά να δηλώσω ότι σε καμιά περίπτωση εγώ θα δεχθώ επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή παραλλαγής του με άλλο όνομα. Θεωρώ τη διχοτόμηση καταστροφή και ποτέ δεν θα συναινέσω σε τέτοια προοπτική.

Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Είμαι έτοιμος για τη λύση. Είμαι έτοιμος να υπογράψω μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και θα διασφαλίζει ένα ασφαλές μέλλον στα παιδιά μας.

Σε όλη την περίοδο που έχει μεσολαβήσει, με πολλές επίσημες και δημόσιες δηλώσεις μου έχω διακηρύξει τις θέσεις μου για το Κυπριακό και για τις πολλές πτυχές που το περιβάλλουν. Σήμερα καταθέτω με σαφήνεια τις θέσεις μου πάνω στις κυριότερες πτυχές του Κυπριακού και το περιεχόμενο της λύσης που θα επιδιώξω.

Θέσεις συγκεκριμένες και όχι γενικές και αόριστες που επιτρέπουν πολλές ερμηνείες. Θέσεις που διαχρονικά υπερασπίστηκα και που δημόσια έχω προβάλει κατά καιρούς. Καταθέτω τη διαδικασία που είμαι έτοιμος να ακολουθήσω. Καταθέτω τη στρατηγική που θα εφαρμόσω για να καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία για να φτάσουμε στην ποθητή λύση, που καθορίζει όχι μόνο τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει αλλά και αυτές που στο μέλλον με ένταση και επιμονή θα αναληφθούν αλλά και το περιεχόμενο τέτοιων πρωτοβουλιών.

Είμαι συγκεκριμένος γιατί θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν πραγματικά τη λύση που επιδιώκω και πώς θα αγωνιστώ για να την πετύχω. Μόνο έτσι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν.

Η λύση στην οποία προσβλέπω και την οποία στοχεύω στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού πρέπει να διαλαμβάνει:-

1. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με το σωστό περιεχόμενο του καθενός από αυτούς τους όρους, που είναι και το αντικείμενο της κάθε διαπραγμάτευσης.

2. Να οδηγεί σε πραγματική επανένωση της πατρίδας μας. Να διασφαλίζει ότι η επανενωμένη Κύπρος θα έχει ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα κατοχυρωμένες. Να έχει ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας και μια φωνή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς. Να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

3. Να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος.

4. Το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, να κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καθορίζουν την συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα και τις δομές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τις περιοχές-ζώνες στις οποίες θα ασκεί εξουσία η κάθε κοινότητα. Το Σύνταγμα να διασφαλίζει ακόμη ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν θα παρακωλύουν την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους. Βασική αρχή: Καμία κοινότητα να μην μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα της άλλης, αλλά και καμία κοινότητα να μην μπορεί να παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του κράτους.

5. Να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης. Απαραίτητες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο είναι:

• Η σαφής διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής εξουσίας καθώς και η υπεροχή των νόμων του Ομοσπονδιακού Κράτους έναντι των νόμων των ομόσπονδων Πολιτειών.

• Η θεσμοθέτηση αποτελεσματικών μηχανισμών λήψης απο-φάσεων και επίλυσης αδιεξόδων.

• Η απεμπλοκή από λύσεις που προσδίδουν πολιτικό, διοικητικό, νομοθετικό ή δικαστικό ρόλο σε ξένους.

• Η αυστηρή εφαρμογή της αρχής του Κράτους Δικαίου.

6. Να επιτρέπει και να διευκολύνει την αποτελεσματική εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις που θα καθιστούσαν τους Κύπριους πολίτες, ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

7. Να βρίσκεται σε αρμονία με τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου. Υπάρχουν διαζευκτικές προτάσεις, για να κατοχυρώσουμε εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, χωρίς να επηρεάζεται η έννοια της διζωνικότητας.

8. Να θέτει οριστικό τέρμα στο πρόβλημα του εποικισμού και στις συνέπειές του. Η αποκατάσταση του δημογραφικού και πολιτισμικού χαρακτήρα της Κύπρου είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα της λύσης.

9. Να αναγνωρίζει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για το ατομικό δικαίωμα της ελεύθερης απόλαυσης της περιουσίας. Οποιαδήποτε πρακτική διευθέτηση του Προσφυ-γικού και του Περιουσιακού θα πρέπει να είναι συμβατή με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο πολίτης πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την περιουσία του.

10. Να διασφαλίζει, για να είναι βιώσιμη, την ενότητα της οικονομίας. Η εισαγωγή του ευρώ, συνιστά ισχυρή βάση για την επίτευξη της ενοποίησης της οικονομίας.

11. Να προνοεί ότι η εφαρμογή της λύσης θα εποπτεύεται τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με απόφαση του σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Καταστατικού Χάρτη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης ότι η εφαρμογή της λύσης θα αποτελεί προϋπόθεση για οποιανδήποτε μελλοντική σχέση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12. Να κατανέμει τις διάφορες γεωγραφικές περιοχές υπό τον έλεγχο της μίας ή της άλλης πολιτείας με ορθολογικά κριτήρια όπως της κτημοσύνης, οικονομικής βιωσιμότητας, πληθυσμού και άλλα.

Οι περιοχές που θα επιστραφούν θα πρέπει να καθοριστούν με τρόπο ώστε η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων να βρεθεί υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Οι περιοχές αυτές θα πρέπει να αποδοθούν αμέσως, με τη λύση, στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών για παράδοση στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το μήκος της ακτής που θα αντιστοιχεί στην κάθε πλευρά, πρέπει να είναι ανάλογο με τη συνολική έκταση της κάθε πολιτείας.

Η Αμμόχωστος πρέπει να δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη ταυτόχρονα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να αρχίσει η ανοικοδόμηση της.

13. Να προνοεί νέο σύστημα ασφαλείας που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στις δύο κοινότητες και να μην παραχωρεί επεμβατικά δικαιώματα σε τρίτη χώρα.

14. Να μην θέτει τη συμμετοχή της Κύπρου στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση ξένων δυνάμεων.

15. Να δίνει στο Ομοσπονδιακό Κράτος την άσκηση πλήρους ελέγχου, ως απόρροια της κυριαρχίας του, στον Εναέριο Χώρο, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Χωρικά Ύδατα και περιοχή Έρευνας και Διάσωσης, χωρίς να παραχωρούνται τέτοιες εξουσίες και δικαιώματα σε ξένα κράτη.

16. Να οδηγεί σε διευθέτηση του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος των Αγνοουμένων.

17. Να προβλέπει μεταβατικές ρυθμίσεις μικρής διάρκειας, μόνο για όσο είναι απολύτως αναγκαίο μέχρις ότου ετοιμασθούν στην πράξη οι νέες δομές.

18. Να ορίζει ότι η μετάβαση από το παρόν συνταγματικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ομοσπονδιακό καθεστώς της λύσης, θα γίνει όταν είναι έτοιμες οι νέες δομές και διασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία τους.

19. Οι δύο κοινότητες να δεσμευτούν και να εφαρμόσουν με καλή πίστη στην ολότητά τους τη Συνολική Συμφωνία έστω και αν σε επί μέρους σημεία θεωρούν ότι δεν τους ικανοποιεί πλήρως. Θα πρέπει, επίσης, να συμφωνηθεί ότι ύστερα από κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα υπάρξει συνταγματική αξιολόγηση από Μικτή Συντακτική Δικοινοτική Συνέλευση, η οποία θα λάβει χώρα υπό το φως των εμπειριών που θα έχουν μέχρι τότε αποκομιστεί κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της λύσης.

Η διαδικασία που θα οδηγήσει σε συνολική διευθέτηση το Κυπριακό έχει συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και υποστηρίζεται σταθερά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η περιγραφή αυτής της διαδικασίας βρίσκεται στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 (Αρχές και Αποφάσεις) καθώς και στην επιστολή Γκαμπάρι της 15ης Νοεμβρίου 2006 με το περιεχόμενο της οποίας συμφώνησαν γραπτώς και οι δύο ηγέτες.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ολοκληρωμένης μεθόδου αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή της, κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις και αναλαμβάνοντας εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε αυτή να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά. Η Ε/Κ πλευρά είναι αυτή που επείγεται για λύση.

Η βάση της διαπραγμάτευσης είναι οι κατά καιρούς συμφωνίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων (Μακαρίου–Ντεκτάς το 1977, Κυπριανού-Ντεκτάς το 1979), μαζί με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τη φύση της Διαπραγμάτευσης, εμείς επιδιώκουμε σύντομη και αποδοτική διαπραγμάτευση γιατί εμείς κυρίως υφιστάμεθα τα βάρη από τη σημερινή κατάσταση. Μία διεξοδική και εμπεριστατωμένη διαπραγμάτευση θα αποδώσει λύσεις στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού. Γι’ αυτό, αποκλείουμε τα ασφυκτικά και τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Αποκλείουμε επίσης νέα επιδιαιτησία, καθώς και επαναφορά του αποτε-λέσματος της προηγηθείσας επιδιαιτησίας, που είχε ως αποτέλεσμα το Σχέδιο Ανάν 5. Η λύση που θα τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα, πρέπει να είναι το προϊόν συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Έχω συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη στρατηγική για να επιτύχουμε τη λύση. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:

1. Συνεργασία με Ελλάδα: Την πενταετία που πέρασε η Ελλάδα στάθηκε στο πλάι του Κυπριακού Ελληνισμού, ιδιαίτερα όταν έπρεπε να διαχειριστούμε το κλίμα που δημιουργήθηκε από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι το πιο σημαντικό στήριγμα μας. Θα συνεχίσουμε τον κοινό σχεδιασμό πολιτικής και θα διευρύνουμε και εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας.

2. Διεθνής Κοινότητα: Ανάπτυξη συμμαχιών και συνεργασιών και η σύγκλιση συμφερόντων με ισχυρές χώρες, οι οποίες μπορούν να αντισταθμίσουν τη στήριξη που παρέχουν στην Τουρκία οι σύμμαχοι της. Σ΄ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε με ρεαλισμό, αξιοποιώντας το ρόλο που μας δίνει η στρατηγική μας θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς. Οι συμμαχίες, που έχουν ήδη αποδώσει πολλά και θετικά αποτελέσματα, θα ενισχυθούν και θα διευρυνθούν.



3. Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενίσχυση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναβάθμιση του ρόλου της και κατάδειξη των ωφελημάτων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ένταξη της Κύπρου. Παράλληλα, αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για τη δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων που θα την οδηγήσουν στην εγκατάλειψη των αδιάλλακτων θέσεων της και τη διευκόλυνση εξεύρεσης λύσης συμβατής με το κοινοτικό κεκτημένο. Τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το τελευταίο κείμενο της Εταιρικής Σχέσης αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια μπορεί να αποδώσει ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα.

4. Ενεργός εμπλοκή και των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, διασφαλίστηκε η ενεργός εμπλοκή και των 5 Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και έτσι το Κυπριακό έπαψε να τυγχάνει διαχείρισης μόνο από δύο χώρες. Η επιτυχημένη αυτή πολιτική διασφαλίζει μια πιο ισορροπημένη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό και θα την συνεχίσουμε και εμπλουτίσουμε.

5. Τουρκοκύπριοι: Με σειρά μέτρων η κυβέρνηση βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Δημιούργησε έτσι καλύτερες προϋποθέσεις για συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες, με στόχο την ανάπτυξη κοινών και όχι χωριστών συμφερόντων. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε αλληλοκατανόηση, να έρθουμε πιο κοντά στην ανάπτυξη κοινών δράσεων για την προάσπιση των κυπριακών συμφερόντων, τελικά να έρθουμε πιο κοντά σε λειτουργική και βιώσιμη λύση, προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

6. Κοινωνία των Πολιτών – Δημοκρατική Διαδικασία: Δημιουργία forum της Κοινωνίας των Πολιτών, μέσα στο οποίο θα αλληλοεπιδρούν οι εκπρόσωποι των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, εκφράζοντας τις απόψεις τους για το Κυπριακό, ώστε με τη δημιουργία καναλιών αμφίδρομης επικοινωνίας με τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να καλυφθεί το δημοκρατικό έλλειμμα των προηγούμενων διαδικασιών.

7. Εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου: Η υποστήριξη της εφαρμογής της Συμφωνίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλει να ενταθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή και επιτρέπει χειρισμούς και ανάληψη και νέων πρωτοβουλιών με στόχο την υλοποίηση της.

Καταθέτω αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον των πολιτών, για να είναι πλήρως ενήμεροι για το ποιά λύση επιδιώκω και με ποιό τρόπο θα αγωνιστώ να την πετύχω.

Δικαιούμαστε νάμαστε αισιόδοξοι. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από ποτέ και οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που δημιουργήσαμε ευνοϊκότερες για να πετύχουμε αυτό που όλοι ονειρευόμαστε τη λύση με πραγματική επανένωση και συνθήκες ασφάλειας για μας και τα παιδιά μας. Αυτή τη λύση είμαι έτοιμος να δεχθώ. Αυτή τη λύση δεσμεύομαι να διεκδικήσω.




Λευκωσία, 8 Φεβρουαρίου 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: